Réz lángfestése

Egy atomban az elektronok különböző meghatározott energiájú pályákon léteznek. Ezt idegen szóval úgy hívjuk, hogy az energiájuk kvantált. A kvantum csomagot jelent. Ezt az energiacsomagot úgy lehet elképzelni, hogy az elektronoknak nem lehet bármekkora energiájuk, hanem egy bizonyos energiamennyiségnek az egész számú többszöröse.

Ezt el lehet úgy képzelni, mint a boltban a csokit. Ott is lehet venni egy csokit, vagy kettőt vagy hármat, de nincs köztes, hogy veszünk két csokit és a harmadikból harapunk egyet. 

Az energia kvantáltsága furcsa dolog. Kicsit olyan, mintha az autónk nem egyenletesen gyorsulna, hanem menne 10 km/h-val, aztán hirtelen 20 km/h-val, kihagyva a köztes sebességeket és így tovább. 

A különböző energiaszintek között van átjárás az elektronok számára, de ahhoz meg kell kapniuk egy akkora energiacsomagot, ami a jelenlegi energiaszint és a magasabb energiaszint közötti különbséget fedezi. Az energia több forrásból is érkezhet: adhatja a fény vagy hő is ezt az energiatöbbletet. Ezt a magasabb energiaállapotba kerülést gerjesztésnek hívjuk. 

Nagyon sok fém, amikor lángba kerül el tud nyelni akkora energiamennyiséget, hogy bizonyos elektronjai gerjesztődnek. Az elektronok az energiaminimum elérésére törekszenek, úgyhogy a gerjesztés után vissza fognak térni alapállapotba és azt az energiatöbbletet , amivel gerjesztődtek kibocsáthatják fény formájában. Ez a réz esetén zöld színű :)