Rólam

Szia! 

Filotás Dániel vagyok, végzettségem szerint vegyész, 2021. óta főállásban foglalkozom kémia (néha fizika és matek) magántanításával. Ezen az oldalon részletesen leírom esetemet a kémiával :)Kezdetek


Általános iskolában kifejezetten utáltam a kémiát. Nem értettem és kissé tartottam a tanártól is. Középiskolában folytatódott a távolságtartás, de 10.-ben, mikor szerves kémiát kezdtünk tanulni végre megértettem valamit. Ráadásul csak én! El tudtam nevezni a szerves vegyületeket egyedüliként az osztályban. Ez volt az első sikerélményem, innentől szép lassan a többi anyaggal is megbarátkoztam. 11.-ben elkezdtem kémia fakultációra járni, amit nagyon élveztem, bár a számolás elég nehezen ment, de egyre jobban szerettem a kémiát. Végülis úgy alakult, hogy a Pécsi Tudományegyetem kémia szakán kötöttem ki. Ott elég nagy küzdelemre van szükség a bennmaradáshoz! Sok gyakorlati órám volt, amik közül horrornak számított a számítási szeminárium. Minden óra elején dolgozatot írtunk 2 feladatból, mindegyik 1 pontos és akkor kap az ember pontot, ha tökéletes a levezetés és a megoldás. Amennyire ijesztő volt ez, annyira hasznos volt számomra. Nagyon hamar feljavult a teljesítményem a kényszer alatt. Persze, ez a tárgy (és még sok más) megszűrte a társaságot. 35-en kezdtünk és 3-an végeztünk a kémia BSc-n időben (3 év alatt).

Tulajdonképpen örülök neki, hogy nem kémiai csodagyerekként születtem, mert így átérzem azok helyzetét, akik nem annyira értik még a kémiát és talán így segíteni is hatékonyabban tudok.


Kutatás és szakdolgozás

A BSc. alatt elkezdett érdekelni az elektrokémia és volt is lehetőség kutatómunkát végezni. Nagy Géza professzor úr és Nagyné Zengő Lívia tanárnő kutatócsoportjához csatlakozhattam, amiért nagyon hálás vagyok és az évek során rengeteget formálódhattam a vezetésük alatt. Elkezdtem a fizikai kémia hallgatói gyakorlatokban besegíteni, mint demonstrátor. Itt gyógyszerészhallgatók laborgyakorlatán segíthettem. A kutatás is nagyon élvezetes volt, kén-hidrogén élettani vizsgálatára szolgáló elektrokémiai szenzor fejlesztésébe láthattam bele, illetve végezhettem méréseket. Az MSc-n eleinte újonnan szintetizált szerves molekulák elektrokémiai vizsgálata volt a témám, majd utolsó félévben ERASMUS ösztöndíjjal 2 hónapot Tenerifén tölthettem, ahol korrózió kutatással foglalkoztam és végül ebből született a diplomamunkám. A La Laguna-i egyetemen Ricardo M. Souto professzor kutatócsoportjában dolgozhattam. Az ott készült diplomamunkám elnyerte a Magyar Kémikusok Egyesületének Nívódíját. 

Doktorandusz évek

2015. szeptemberétől PhD hallgató lettem Nagy professzor úr elektrokémiai kutatócsoportjában, ahol folyamatos kutatás volt az ember fő feladata. Nem egyszerű, de annál élvezetesebb  évek voltak. Az oktatásban is jobban be kellett segítenem, így külföldi és magyar gyógyszerész hallgatóknak tartottam laborgyakorlatot illetve számolási szemináriumot. Róma, Varsó, Regensburg mellett számos Magyarországon tartott nemzetközi konferencián (és országos) vettem részt, ahol gyakorlatot szereztem az angol és magyar nyelvű prezentációban. Ismét kutathattam Tenerifén, illetve Brno-ban is. Ricardo M. Souto prof társtémavezetőmmé vált. A doktorandusz évek alatt rekordmennyiségű cikk írásában részt vettem (a végzéskor volt 16 nemzetközi folyóiratban elfogadott cikkem, a doktorrá avatáshoz a követelmény 3). A doktori disszertációmat 2019. januárjában védtem meg, Summa Cum Laude minősítéssel doktorrá avattak.


A La Laguna egyetem doktoranuszaival
A La Laguna egyetem doktoranuszaival
Tenerifén egy másik vendéghallgatóval
Tenerifén egy másik vendéghallgatóval
Komoly gyakorlatvezető 1
Komoly gyakorlatvezető 1
Komoly gyakorlatvezető 2
Komoly gyakorlatvezető 2

Út a magántanításig

Az akadémiai szférában a korábbi sikereim miatt nagyon szívesen fogadtak volna a PhD tanulmányaim befejezése után (Pécsen is, Tenerifén is), azonban anyagi okok miatt a versenyszférát választottam. Végül az ország egyik legnagyobb gyógyszergyárában kezdtem el dolgozni, ahol nem igazán nekem való feladatok vártak, ezért nem annyira élveztem az ittlétet, bár itt is sokat tanultam és rengeteg tapasztalatot szereztem. Azért megjegyezném, hogy a munkahely nagyon jó volt, csak a pozíció, amibe belekerültem az nagyon más habitusú embernek való, mint amilyen én vagyok. Közben azért nem szakítottam végleg az akadémiai pályával sem, folytatódott a korábbi munkáim publikálása (jelenleg 25 nemzetközi publikációm van), olyan vezető elektrokémiai lapokban bíráltam cikkeket, mint az Electrochimica Acta, és több szakdolgozat és diplomamunka bírálója is voltam. 

2020. októberétől elkezdtem magántanítványokat fogadni, ami végül 2021. februárjától főállássá vált. Sok egyetemista és érettségiző tanítványom lett egyszeriben és hamar jöttek az első sikerek is. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezzel szeretnék a továbbiakban foglalkozni. Nagy büszkeség, hogy a 2022-es Irinyi János Országos Középiskolai Versenyen egy tanítványom országos 2. helyezést ért el (update: ugyanez a tanítványom egy évvel később 1. helyezést ért el). Emelt érettségin az eddigi legsikeresebb diákom 96%-ot ért el. Számos korábbi tanítványom tanul már orvosi, állatorvosi, fogorvosi egyetemeken, egyetemista tanítványaim közül már többen végeztek is. Közben rengeteg egyetemi/középiskolai bukást sikerült elkerülni a magánóráknak köszönhetően és bízom benne, hogy néhányan meg is szerették a kémiát :)


Filotás Dániel 

2022.08.30.


Doktori védés
Doktori védés
Nyitó vicc az MKE konferenciáján
Nyitó vicc az MKE konferenciáján
Előadás a PTE-n
Előadás a PTE-n
Vegyész MSc. PTE
Vegyész MSc. PTE
Gesztikuláció Furcht im Wald-ban
Gesztikuláció Furcht im Wald-ban